Skip to main content

Angst

Wat leer je in dit college?

Angst is heel normaal en in veel situaties zelfs functioneel. Maar als de angst langer aanhoudt, kan het uitgroeien tot een probleem. In dit college leer je wanneer er sprake is van een angststoornis, welke soorten er zijn en hoe deze zijn te herkennen. Je krijgt inzicht in het ontstaan: wie krijgt er een angststoornis en wat zijn hiervan de belangrijkste oorzaken? Je verkent de risicofactoren, triggers en de impact op het dagelijkse leven van mensen met angstklachten. Ook krijg je uitleg over effectieve behandelmethoden, gericht op die gedachten en gedragingen die het probleem juist in stand houden. Ontdek hoe de omgeving iemand tot steun kan zijn om de angst de baas te worden.

Geluk

Wat leer je in dit college?

Geluk, iedereen streeft ernaar, maar wat betekent het eigenlijk? In dit college leer je wat geluk is, wat maakt dat sommige mensen gelukkiger zijn dan andere mensen, wat de voordelen zijn van geluk in het leven en – misschien nog wel het belangrijkste – hoe je geluk van jezelf en van anderen kunt bevorderen. In dat kader maak je kennis met de Tafel van geluk: een metafoor met vragen en interventies die kunnen worden toegepast op het individu, in relaties en op de werkvloer. Vier pijlers en concrete acties, op weg naar psychisch welbevinden.

Dwang

Wat leer je in dit college?

Het gas drie keer checken, de kledingkast op kleur ordenen of alle traptreden ‘moeten’ tellen… Wanneer is dwang normaal en wanneer spreken we van een stoornis? De dwangstoornis, internationaal bekend als de Obsessive Compulsive Disorder (OCD), kent verschillende verschijningsvormen. In dit college ontdek je wat de gemeenschappelijke kenmerken zijn: de obsessies, de compulsies en de mogelijke rol die is weggelegd voor angst. Voorbeelden uit de praktijk laten zien dat ogenschijnlijk onbelangrijke zaken als heel wezenlijk kunnen voelen en hoe dat iemands leven compleet kan beheersen. En al lijkt de oplossing zo eenvoudig, vaak is intensieve behandeling nodig om de klachten te verminderen of weg te nemen.

Eetstoornissen

Wat leer je in dit college?

Eetstoornissen zijn psychische aandoeningen waarbij het eetgedrag ernstig is verstoord. Bij veel mensen roept dit het beeld op van broodmagere meisjes, maar lang niet altijd gaan eetproblemen gepaard met ondergewicht. In dit college leer je hoe je eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis kunt herkennen en van elkaar kunt onderscheiden. Je krijgt inzicht in het ontstaan: de risicofactoren en mogelijke triggers. Ontdek op welke manier de omgeving kan worden betrokken bij de behandeling en welke rol is weggelegd voor ervaringsdeskundigen. Soms is dwang het laatste redmiddel, als ziektebesef bij de patiënt ontbreekt.

Hechting en relaties

Wat leer je in dit college?

Waardoor komt het dat de een zich makkelijker kan binden dan de ander? De verklaring hiervoor vinden we terug in de totstandkoming van veilige en onveilige hechting. In dit college leer je de verschillende hechtingsstijlen kennen alsook hun link met liefdesrelaties en relatieproblemen. Hoe kunnen mensen met een hechtingshandicap hun relatie in stand houden? Ontdek hoe relatietherapie aan de hand van scripts, ook de meest onveilig gehechte mensen op weg kan helpen.

Narcisme

Wat leer je in dit college?

Zijn we niet allemaal een beetje narcistisch? En als dat zo is, waardoor komt dat dan? Leer over ‘oersoep’, de basis van gezonde of ongezonde ontwikkeling, over relaties en hoe die verlopen met narcistische partners. Zoals ‘ieder nadeel z’n voordeel heeft’ zijn er ook heel wat vruchten te plukken van narcisme. Een college dat boeit van begin tot eind met een spreker die zelfspot niet schuwt.

Borderline

Wat leer je in dit college?

In dit college leer je wat borderline is en hoe het ontstaat. Je maakt kennis met de heftigheid van de hoge pieken en diepe dalen die met borderline gepaard gaan. Door de handvatten die je krijgt, vergroot je je skills in contact met mensen met borderline. Laat je inspireren door deze bevlogen expert.

Autisme

Wat leer je in dit college?

In de volksmond wordt het begrip autisme vaak gebruikt. Uitspraken als: ‘doe niet zo autistisch’ of ‘je lijkt wel een autist’ worden zonder pardon de ether in geschoten. Maar weten we eigenlijk wel wat we zeggen? In dit college neemt Bram Sizoo je stap voor stap mee in de wereld van autisme. Wanneer spreek je van autisme en hoe eenduidig is de verschijningsvorm? Hoe voelen mensen met autisme zich en hoe blijven ze staande in een wereld van verandering en dynamiek? Hoe kun je omgaan met mensen die kenmerken hebben van autisme en wat zijn de klinische behandelingen? Dit college zal leiden tot inzicht, begrip en tact.